//
you're reading...
De actualitate.., Libertate, Uncategorized

Cine e mai important: fumatorul sau nefumatorul?!

Sistemul romanesc putred pana in maduva oaselor ne arata inca o data cat de fraieri suntem cand credem ca ceva e pe cale sa se schimbe (in bine, evident)… Cum orice minune la noi tine trei zile, si legea anti-fumat in locurile publice are cam aceeasi soarta cruda! O mana de parlamentari a binevoit sa introduca pe ordinea de zi o solicitare pentru a modifica actuala lege proaspat adoptata. Se doreste posibilitatea de a amenaja cluburi speciale pentru fumatori si restrangerea ideii de “loc public” la “o incapere cu 4 pereti”. Asadar, ne intoarcem resemnati de unde am plecat, cu coada intre picioare, fiindca e clar ca suntem sortiti sa fumam, indiferent daca ne dorim sa o facem sau nu!

Si ajungem, inevitabil, si la intrebarea: cine e mai important, fumatorul sau nefumatorul?! Ale cui drepturi merita a fi protejate si ale cui libertati pot fi calcate in picioare? Alesii nostri ne spun din nou, fara ocolisuri, ca nefumatorii sunt cantitate neglijabila. E drept ca nu noi platim zeci de mii de lei pe tigari – chit ca fumatorii traiesc mai putin, tot ei cotizeaza mai mult. Ca orice viciu, fumatul costa, iar statul castiga..

Un “stimabil” parlamentar a declarat faptul ca legea actuala nu este o lege impotriva fumatului in locurile publice, ci impotriva fumatorilor! Fereasca sfantul sa ii descurajam in vreun fel.. Dar eu, in inocenta mea, intreb la fel de simplu: orice lege pro-fumat (fie ea pe terase, pe strazi, in localuri, etc) nu e impotriva mea ca nefumator? Adica eu, simplu om care tin la plamanii mei si nu numai, sunt condamnata prin lege sa fumez pasiv (lucru care e la fel de daunator) si nu am niciun cuvant de spus cu privire la asta. Alternativa mea e sa ma inchid in casa si sa nu mai ies, altfel nu am nicio sansa in fata fumatorilor inraiti care isi fac veacul in statiile de autobuz, pe trotuare, in cafenele, in curti interioare, s.a.m.d.

Ne intoarcem la vesnica discutie legata de libertate, ca respectul e “fumat” de mult timp: oricat de rau ar suna pentru fumatori, libertatea inceteaza acolo unde incalci libertatea altuia. O libertate fara limite se transforma in anarhie, lucru care va scapa, sau fata de care nu manifestati interes! Cat despre lege si modificare, James Madison spunea ceva inteligent: “Libertatea poate fi pusa in pericol la fel de bine de catre abuzul de libertate, cat si de abuzul de putere”.. La noi merg amandoua: fumatorii ne ingradesc drepturile prin abuzul de libertate, iar parlamentarii fumatori ne arata cine detine puterea. Un singur lucru, totusi: puterea asta e trecatoare, ca un mandat expirat!

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

March 2016
M T W T F S S
« Feb   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blog Stats

  • 2,391 hits
Advertisements
%d bloggers like this: