//
you're reading...
De actualitate.., Ratiuni si concepte: logici personale

Vai de mama lor de valori..

Cica suntem cea mai evoluata specie noi, oamenii, dar cred ca afirmatia asta e deja overrated. Depinde din ce unghi privesti. Nu sustine nimeni ca ne intrece vreo necuvantatoare in inteligenta sau imaginatie, dar cu cat te uiti mai mult in urma si observi drumul parcurs de omenire, e greu sa nu observi o cadere acuta in ale valorilor si in ale folosirii creierului cu care am fost inzestrati.

Adio, principii; adio, ratiune… Asta pare a fi deviza noilor generatii si se pare ca se strang din ce in ce mai multi adepti. Azi am citit un articol care m-a revoltat automat. Autoarea oferea cu generozitate indulgenta ghiciti cui: “amantelor”.. Ca doar sunt si ele singure, neiubite si nu au langa ele o mana de barbat inalt sa le schimbe becurile prin casa. Iar potrivit acestor argumente izbitoare, li se sterge orice vina, ca doar au si ele nevoie sa se simta iubite – preferabil de barbatul alteia. Cat despre principii sanatoase, articolul respectiv le-a calcat cu mult tact in picioare. A, si asta e numai un exemplu in care se vede lejer cu cata nonsalanta se inlocuiesc valorile in mintile oamenilor. Maine-poimaine o sa ne miram de ce-am ajuns, daca nu o facem deja.

Ati vazut, cu siguranta, cele mai noi “minuni” din Ro. Miracolul termopanului care a reflectat fata maicii si a fost scos din fereastra si dus in biserica pentru a fi pupat de catre multimea inflacarata; sau lacrima de pe un tablou cu Angelina Jolie aka cuvioasa Epiteta din Grecia care a impresionat profund zeci de oameni care au incadrat-o rapid in categoria sfintilor sunt ultimele realitati care zguduie creierele adormite. Evident, nu putem uita nici de cozile interminabile de la moastele cuvioasei Parascheva, unde oamenii sunt paziti de microbii de pe moastele pupate si ras-pupate (ca doar sunt sfinte), dar nu si de oboseala, senzatii de rau s.a.m.d – vreo 600 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale si cam 35 au fost dusi la spital. Exemplele date sunt numai o parte din nenumaratele gafe ce ne inconjoara la tot pasul; deci omul, sau romanul ca sa nu generalizam, e gata sa imbratiseze tot ce miroase a miracol, fara sa mai si gandeasca.

Sa mai zic? Am ajuns sa fim din generatia cu cheia la gat – generatia cu telefonul la nas. N-ai sa vezi copil, adolescent sau tanar care sa fie capabil sa poarte o discutie fara sa faca un selfie, sau fara sa traga cu ochiul pe bijuteria asta de facebook. S-apai ce sa mai zicem de citit, de gandit si alte lucruri de-astea despre care nu se mai vorbeste, atunci cand putem butona si tasta zi si noapte? Nu zic ca ar trebui sa scoatem din circulatie telefoanele sau facebook-ul, dar de aici pana la a uita ce e aia viata sociala tete-a-tete e cale lunga, ca sa nu mai vorbesc si de respectul datorat interlocutorului care iti vede mai mult carcasa telefonului decat culoarea ochilor.

E drept, nu mai e nimeni ca noi.. Nici atat de imorali, nici atat de nerespectuosi, nici atat de incuiati la minte. Ne aruncam cu capul inainte de fiecare data cand ni se ofera ocazia la a involua si culmea, parem sa fim din ce in ce mai mandri de rezultate. Poate o sa mai treaca multa vreme pana cand vom realiza toti ca

“Civilizaţia noastra a creat valori pe care valoarea nu le mai recunoaşte.”

Discussion

No comments yet.

Leave a comment

October 2015
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 3,944 hits