//
you're reading...
Ratiuni si concepte: logici personale

Crestinism ereditar…

2,18 miliarde. Acesta era numarul de crestini declarati acum cativa ani, deci aproximativ o treime din populatia globala. Mult sau putin, asta e doar in functiile de criteriile pe care le vei folosi. M-am intrebat, insa, cam cati dintre cei trecuti in registrele bisericilor chiar isi merita locul acolo, sau toata treaba asta a fost cumva transmisa din tata in fiu, din generatie in generatie.. Majoritatea crestinilor actuali nu vor fi capabili sa isi argumenteze alegerea, pentru ca in esenta, decizia nu le-a apartinut lor niciodata in cunostinta de cauza. Vor spune ca e “credinta stramoseasca” si ca asa au fost crescuti, insa apartenenta la o biserica anume nu te transforma intr-un crestin, in adevaratul sens al cuvantului, asa cum un polonic pe care il ai in mana nu te transforma in bucatar.

Dictionarul defineste crestinul ca fiind “o persoană care crede în Iisus ca Hristos, sau în religia bazată pe învăţătura lui Iisus.” Desi este un punct de plecare rezonabil, din punct de vedere biblic, definitia amintita da gres. Pascal spunea ca “Daca Dumnezeu nu exista, iar tu crezi in El, nu ai pierdut nimic. Insa daca El exista, iar tu nu crezi in El, ai pierdut totul.” Bine, bine, crezi in Dumnezeu, dar oare e de ajuns sa afirmi ca undeva, deasupra umanitatii exista ceva sau Cineva superior? Nu contest faptul ca “a crede” e esential, insa pentru a crede nu e suficient sa ai undeva niste poze de la botezul pe care e imposibil sa ti-l amintesti, pentru ca pe vremea respectiva inca te incadrai la o viata bazata pe 3 activitati principale: dormit, mancat si plans (atunci cand ti le doreai pe primele doua). Crestinismul nu e o boala genetica, pe care daca au avut-o ai tai, o ai si tu automat. Nu e o mutatie sau vreun defect cromozomial si nu se transmite prin generatii, fara ca tu sa ai un cuvant de spus cu privire la asta. A crede inseamna sa ajungi la o concluzie prin eforturile personale si prin incercarile proprii, nu a urma orbeste ceva ce niciodata nu ai cercetat, iar asta este numai o fata a unui subiect mult mai amplu.

Odata ce crezi, si sa crezi asa cum am aratat mai sus (dupa o cercetare amanutita condusa prin straduintele proprii), provocarea nu se opreste aici. Un crestin care crede cu adevarat nu isi va putea ascunde niciodata apartenenta, iar diferentele vor fi sesizate la nivelul caracterului sau si mai ales la nivel comportamental. Adica daca tu mergi la biserica de 2 ori pe an si te proclami crestin, asta nu te va opri sa injuri ca la usa cortului, sa minti cu o nerusinare taioasa si sa fii nepasator cu privire la cei din jurul tau. Insa daca religia sau orientarea ta religioasa este un aspect real al vietii tale, nu o sa iti permiti sa mentii acelasi comportament pe care il tolerai anterior. Crestinismul nu este o simpla religie, sau o oarecare filozofie, ci un mod de viata. Asadar, cine cunoaste numai teoretic adevarul, poate fi mare savant si invatat, insa nu va fi niciodata crestin.

De asemenea, auto-plafonarea nu se incadreaza in contextul unei credinte temeinice. Nu poti spune ca ai atins desavarsirea sau atotcunoasterea. Asa cum s-a spus, “un crestin care nu progreseaza in crestinism, nu este crestin”. Garantat, de fiecare data vei descoperi ceva nou, ceva ce inca nu descoperisei inainte. In plus, nu te astepta sa vezi bisericile pline de oameni care sunt atat de perfecti, incat aproape ca plutesc pe deasupra celor ca tine. In fond, biserica nu este un muzeu cu sfinti, ci un spital pentru pacatosi, iar restul teoriilor sunt inutile.

Contrazic vehement, deci, definitia data de dictionar. Sa fii crestin inseamna mai mult decat sa crezi in Isus. Inseamna sa Il accepti si sa Il urmezi, chiar daca asta deja suna a predica. Inseamna sa fii diferit, in sensul bun al cuvantului, intr-o lume in care multi par a fi trasi la indigo. Victor Hugo spunea ca “Biblia ar trebui să fie pâinea zilnică şi nu prăjitura pentru ocazii festive”, lucru care cred ca ne indreapta atentia spre o alta acceptiune a intregului concept dezbatut mai sus. E simplu, totusi.. Trebuie doar sa te concentrezi sincer asupra intrebarilor care le ai si sa cauti raspunsuri. Trebuie sa nu te multumesti cu ceea ce primesti de-a gata, ci sa lupti pentru propriile tale descoperiri si asta pentru ca, intr-adevar, Crestinii nu se nasc, ci se fac..

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

July 2015
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 2,437 hits
Advertisements
%d bloggers like this: