//
you're reading...
Libertate

Libertate, abuz de drept sau inconstienta?!

Long time, no see.. Se pare ca noua controversa ce rasare la toata gardurile, sau mai bine zis wall-urile, mi-a declansat si mie pofta de scris. “Je suis CHARLIE” apare negresit oriunde ai intoarce privirea, si poate ca pe buna dreptate. E greu sa stii ca te afli intr-o lume, intr-o societate in care nu poti avea nicicum certitudinea sigurantei, iar lumea se arata a fi solidara cu cei care acum au primit dovada ca pericolul e asa de aproape.

Tastele laptopului meu au avut activitate intensa azi. Mi-e greu sa nu imi dau cu parerea si sa nu ma implic in discutiile pe care le vad. Vuieste lumea de opinii, care mai de care mai vehemente. A mea si ea printre ele..

Intrebarea fundamentala: E Charlie Hebdo simbol al eroismului? Mi-e greu sa mi-i imaginez in postura de eroi pe cei care au publicat prea-cunoscuta caricatura, desi stiau ca vor starni reactii nedorite, chiar violente. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, dar merita sa mori pentru asa ceva? Atunci cand sti ca exista precedente, de ce sa iti risti viata intr-un context care nici macar nu miroase a cauza nobila? Rezultatul a fost unul nefast, ingrozitor si tulburator.. Nimeni nu ar putea sa aprobe asa ceva, decat daca orice urma de ratiune si umanitate ii este straina. Indiferent de cauza, un raspuns ca asta nu poate fi sustinut, chiar daca la baza se afla cosiderente religioase, politice sau sociale. Dar de aici pana la a considera publicarea unor caricaturi – care au ca subiect religia (fie ea si absurda) a unui popor – drept act de eroism si aparare a libertatii de exprimare, eu zic ca e cale lunga.

A nu se confunda minima si necesara limitare a exprimarii cu cenzura, in forma in care toti o cunosc, ca si ingradire abuziva si puternica. Ne-am obisnuit sa spunem ca libertatea e relativa, dar nu e, e pe cat se poate de clara, numai ca, in ultimul timp, fiecare trage de ea in directia dorita. Libertate e atata timp cat iti desfasori activitatile, iti exprimi convingerile, etc., fara a incalca in vreun fel drepturile celui de langa tine, care beneficiaza de acelasi statut in fata legii.. Restul e doar interpretare! O sa scriu aici ce am scris si cuiva care m-a intrebat unde si cum tragi linia intre libertate si exercitarea abuziva a acesteia: asa cum tragi linie intre bine si rau, iar daca uiti sa o faci, te trezesti ca ai trecut demult de partea cealalta. Restrangerea libertatilor nu e buna, asa cum nici libertatea absoluta nu ar aduce decat haos. Tragi linia acolo unde vezi ca nu e necesar sa te expui in mod stupid si acolo unde treci in detrimetrul celui de langa tine. Iti aperi cauza atunci cand trebuie si nu lasi sa treaca totul pe langa tine fara sa reactionezi, dar nu cauti nod in papura si starnesti valuri doar de dragul libertatii de exprimare.

Orice drept are limitele lui, iar depasirea acestora da in exercitare abuziva. Nu sustin faptul ca acesta este cazul celor de la CH. Consider ca ei doar s-au expus intr-un mod profund lipsit de intelepciune in fata unor pericole ce puteau fi prea usor prevazute. E un lucru regretabil, iar deznodamantul e dezastruos, dar asta, in ochii mei si ai multora, nu ii transforma in eroi, ci in niste victime ale extremismului. E regretabil, iar reactia islamistilor e condamnabila din toata punctele de vedere.. Cat despre caricatura respectiva, oare era necesar asa ceva? Je suis ou je ne suis pas Charlie Hebdo? – E intrebarea zilei. Cat despre mine, Je ne suis pas CH!!

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

January 2015
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 2,387 hits
Advertisements
%d bloggers like this: